Leestijd: ongeveer 4 minuten

Met trots kunnen wij melden dat we vanaf 2021 wijn uit eigen dorp gaan schenken! Het resultaat van een mooie samenwerking tussen lokale wijnboeren Jos en André en De Arend is vanaf komend voorjaar bij ons te proeven.

Het ontstaan van de Haneman wijn uit Winssen

Door de eeuwen heen zijn de oeverwallen -de langgerekte hoogtes, die langs de oever van de rivier de waal zijn gevormd- volop in gebruik voor fruitteelt. Deze vruchtbare grondafzetting levert een optimale voeding voor fruitsoorten zoals appels, peren, pruimen, bessen, aardbeien et cetera.

De Haneman in Winssen is gelegen op zo’n oeverwal. Door het veranderende klimaat werd het steeds aannemelijker om ook hier aan wijnbouw te gaan denken. Traditionele druiven rassen zoals bijvoorbeeld Merlot en Cabernet Sauvignon zullen dan wel vervangen moeten worden voor variëteiten die bestand zijn tegen schimmelziektes. De zogenaamde hybride druivenrassen.

De liefhebbers en makers

Wijnbouw-pionier en connaisseur Jos van Loenhout, met in zijn kielzog André Lam (fruitteler pur sang), hebben de laatste jaren gewerkt aan de totstandkoming van een -inmiddels redelijke- productie van hun Haneman wijn. De unieke combinatie van kennis en passie uit zowel de wijnbouw als fruitteelt heeft ertoe geleid, dat deze twee heren op de Haneman inmiddels samen honderden meters aan wijngaard hebben staan.

Oogst 2020 en lancering

Daar waar eerder nog een ‘allemans vriend’ werd gebotteld, heeft het duo er nu voor gekozen een karakteristieke wijn te maken, waarbij de fruittonen een uniek karakter vormen voor een ‘nieuwe wijn’ van de eeuwenoude oeverwal De Haneman.

Op 26 september hebben de heren, vergezeld met hun familieleden en een delegatie van De Arend (Huub, Stijn en Annet), een mooie mengeling van de druivensoorten Solaris, Johanniter en Muscaris geplukt. Deze zijn inmiddels geperst en worden in de loop van het aankomend voorjaar gebotteld tot een mooie witte 100% biologische wijn van de Haneman.

Volg ons op Instagram voor dagverse en smaakmakende inspiratie!